2019年11月18日美国威斯康星大学麦迪逊分校金松教授学术报告

Metal Halide Perovskite Nanostructures for Optoelectronic Applications and Fundamental Studies(基于金属卤素钙钛矿纳米结构的光电应用和基础研究)

发布人:夏雨人 责任审核人:陈文波 发布日期:2019-11-01
主题
活动时间
活动地址
丰盛堂芙兰学术中心A403
主讲人
金松 教授(美国威斯康星大学麦迪逊分校)
主持人
吴武强 教授

报告摘要:

由于具备优越的光电物理性能,金属卤素钙钛矿材料吸引了广泛的研究兴趣,同时也将面临更多的难题、挑战和机会。如何更好地控制钙钛矿材料的晶体生长和深入理解当中复杂的固态化学机理能够帮助我们进一步挖掘钙钛矿材料的应用潜力。

本报告主要介绍一些有关钙钛矿材料晶体生长的新观点,提出“溶解-重结晶”法制备基于甲胺,甲醚和全无机铯基金属卤素ABX3钙钛矿型单晶纳米线和纳米片材料。基于单晶钙钛矿纳米线,我们实现了发射可调谐的高性能室温激光应用。我们也开发了钙钛矿材料的外延生长方法,合成了物相可控的二维异质结构Ruddlesden–Popper (RP) 的层状钙钛矿材料,研究不同的RP相间的电荷传输机理,并应用于光电器件。

通过钙钛矿纳米结构材料的组分调控和维度调控可以有效提高其光电性能,结合载流子传输和复合的机理研究,可以为如何制备更高效的激光,发光二极管和其它光电器件提供指导。

报告人简介:

Prof. Song Jin (美国威斯康星大学麦迪逊分校

Prof. Song Jin received his B.S. in Chemistry from Peking University in 1997, Ph.D. in 2002 from Cornell University under the direction of Prof. Francis J. DiSalvo and carried out his postdoctoral research under the direction of Prof. Charles M. Lieber at Harvard University. Dr. Jin is interested in the chemistry, physics and technological applications of nanoscale and solid-state materials. Dr. Jin developed innovative synthesis of a variety of nanomaterials including metal chalcogenides, oxides, silicides, and halide perovskites, and discovered and developed the screw dislocation-driven growth of nanomaterials. Building on the fundamental understanding of novel physical properties, Jin advances the exploitation of (nano)materials for electrocatalysis, solar energy conversion, energy storage, optoelectronics, nanospintronics, and biotechnology. A unifying theme of Jin’s energy research is the focus on earth-abundant materials. Dr. Jin has authored or co-authored over 200 publications and 7 patents. He has been recognized with a NSF CAREER Award, a Research Corporation Cottrell Scholar Award and as one of world’s top 35 innovators under the age of 35 (TR35 Award) by the MIT Technology Review Magazine, the ACS ExxonMobil Solid State Chemistry Fellowship, and the Alfred P. Sloan Research Fellowship, U. of Wisconsin-Madison Vilas Associate Award and H. I. Romnes Faculty Fellowship, and the ACS Inorganic Nanoscience Award. He also serves as a Senior Editor for ACS Energy Letters.