2018年10月12日湖南大学潘安练教授学术报告

潘安练 教授 湖南大学材料科学与工程学院
主持人
吴明娒 教授

Abstract: Band gap is one of the most important parameters of semiconductor materials for their photonics applications since they determine the spectral features of absorption and emission processes. Due to the limited band gaps of natural semiconductors, band gap engineering through alloying and heterostructured band gap alignments with semiconductors of different band gaps is fundamently important for realizing high performance and multifunctional semiconductor devices. In this talk, I will report our recent progress on the band gap engineering and heterostructure preparations of low dimensional semiconductor structures, based on 1D semiconductor nanowires and 2D atomically thin layered materials. Using the achieved band gap engineered semiconductor and their heterostructures, many novel nanophotonics devices have been constructed., such as wavelength continuously tuned nanolasers, nanoscale white light source, wavelength splitter, asymmetric waveguiding and high-performance photodetectors and integrated systems etc.

报告人简介:

潘安练湖南大学,材料科学与工程学院教授,博士生导师,国家杰出青年基金获得者,中组部“万人计划”领军人才,微纳结构物理与应用技术湖南省重点实验室主任。

近年来针对低维半导体材料能带调控和新型集成光子器件的基本科学问题开展了系统深入研究,发展了一套可控合成半导体异质纳米结构的普适方法,实现了多种新型半导体异质结构可控生长及在光电信息器件上的应用。研究成果得到Science Daily等多家国际学术机构的高度评价,其中宽带可调谐激光芯片研究被英国物理出版局评价为“实现激光调谐纪录”;原子晶体横向异质结构可控合成相关研究被Nature. Mater.以“实现平面外延生长的完美匹配”为标题亮点报道; 首次实现了亚微米红外通信光放大器,被美国物理出版局选为研究亮点。以第一作者或通讯作者在Nature Nanotechnology,Nature Communications, Chem. Soc. Rev. Phy. Rev. Lett., JACS, Adv. Mater., Nano Lett.等国际顶级期刊上发表论文180余篇论文。以第一完成人获湖南省自然科学一等奖(两项)及湖南省省青年科技奖。先后主持973子课题、国家自然科学基金、省创新研究群体基金等十余项国家和省部级研究课题,并创建了中德纳米光子合作实验室、省集成光子材料与器件国际合作研究基地等国际研究平台。在国际学术会议上作邀请报告40余次,主持会议30余次,并受邀组织美国材料学会半导体纳米线分会、中德纳米光子与光电子双边研讨会等多个国际或国家双边会议,担任多个国际学术期刊的编辑、编委或特邀编辑。